ПАМ’ЯТКА про недопущення вчинення або замовлення завідомо неправдивих повідомлень терористичного характеру учнями навчальних закладів

ПАМ’ЯТКА про недопущення вчинення або замовлення завідомо неправдивих повідомлень терористичного характеру учнями навчальних закладів

- недопустимість участі учнів в телеграм-чатах та телеграм-каналах за тематикою «деанонімізації» (Інтернет-спільноти в яких поширюється фото та відео-матеріали завідомо неправдивих повідомлень про загрози вибухів, процесу евакуації та перевірки об’єктив «мінування», надсилаються повідомлення з проханням «замінувати» навчальні заклади, тощо)

- кримінальна та адміністративна відповідальність за здійснення чи замовлення завідомо неправдивих повідомлень терористичного характеру та штрафів відносно батьків учнів;

- переважна більшість повідомлень терористичного характеру про «замінування» навчальних закладів надходять на прохання учнів та студентів, котрі є підписниками вищевказаних Інтернет-спільнот у месенджері «Telegram».

- недопустимість здійснення чи замовлення завідомо неправдивих повідомлень про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності, вказані дії можуть мати негативні наслідки;

- необхідно звертати увагу на учнів, котрі:

* під час проведення евакуаційних заходів та перевірок спеціальними службами проводять фото та відеофіксацію;

* можливо висловлюються про те, що найближчим часом буде евакуація (до отримання повідомлення про «замінування»), надсилають повідомлення зазначеного характеру у СМС чатах класів, тощо.

Вартість виїзду саперів в середньому коштує 3000 гривень, пожежного розрахунку 1000 гривень і в подальшому кожен час роботи екстрених служб вартує державі в середньому 2000 гривень.

За надсилання завідомо неправдивих повідомлень терористичного характеру передбачена кримінальна відповідальність за ст. 259 КК України:

ч. 1 – завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками – карається позбавленням волі на строк від двох до шести років;

ч. 2 – те саме діяння, якщо об’єктами завідомо неправдиве повідомлення стали критично важливі об’єкти інфраструктури або будівлі чи споруди, що забезпечують діяльність органів державної влади, або заклади охорони здоров’я, або заклади освіти або якщо воно спричинило тяжкі наслідки чи вчинене повторно – карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.

До уваги учнів!

Номери екстрених служб – найважливіші телефонні номери, які повинні знати кожна людина. Часто від них залежить життя, і не лише власне.

Саме рятувальники, поліцейські та лікарі повинні за лічені хвилини прийти на допомогу. Однак, часто люди користуються тим, що ці служби не можуть не реагувати на виклики.

До вказаних служб надходять повідомлення зі стаціонарних та мобільних телефонів із проханням про допомогу від людей, які потрапили в різні ситуації. Проте серед них, на жаль, часто трапляються і неправдиві, тобто хибні виклики.

ДІТИ! Звертаємо вашу увагу на те, що не варто жартувати із повідомленнями до спеціальних служб. За це передбачено адміністративну відповідальність (стаття 183. КУпАП Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб.) Завідомо неправдивий виклик пожежної охорони, поліції, швидкої медичної допомоги або аварійних служб – тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Пам’ятайте: коли ви здійснюєте завідомо неправдивий виклик, хтось інший лишається без допомоги, яка йому вкрай необхідна.

Декілька порад, щоб подолати тривогу

Стабілізуйте свій стан

Тривога − це засіб маніпулювання, а невідомість і невизначеність – родючий грунт для тривоги. Найпоширеніші симптоми тривоги – пришвидшене серцебиття і дихання, підвищене потовиділення, можуть холонути кінцівки або спостерігатися тремор. Якщо ви відчуваєте такі симптоми, то варто глибоко вдихати і видихати, якщо є навички медитації − вони стануть у нагоді. Через розуміння, що ви здатні контролювати власне дихання, прийде розуміння, що ви можете контролювати себе, треба усвідомити себе тут і зараз.

Переключіться та займіть себе справами, робіть вправи на концентрацію.

Малювання, ведення щоденника, пересаджування квітів, настільні ігри, читання, фізичні вправи, робота. Будь-що, що занурює в себе на 100%.

Приділяйте увагу власному тілу, зокрема з вправами на релаксацію.

Завдання в цьому випадку – допомогти собі через тіло, тілесні відчуття. Це може бути ванна, пахучі масла, креми і лосьйони, масаж та самомасаж, дихальні вправи, спортивні заняття чи йога, вправи на релаксацію – їх дуже багато в інтернеті, їх легко знайти.

Дозуйте новини та зміцнюйте джерело вашої зовнішньої стійкості – ваші соціальні зв’язки.

Це свого роду “чарівна паличка”, яка може надавати відчуття безпеки та хоробрості, пригнічувати реакцію страху – біологічно, завдяки окситоцину, який виробляється у взаємодії з людьми. Бути в колі близьких, коли страшно, могти з ними розділити свої переживання, а потім добре посміятись – це острівець безпеки, протиотрута страху.

Кiлькiсть переглядiв: 61

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.